Blogger'da Blog Oluşturma ve İlk Ayarlar

Yorum Yapın

İlk yazılarımızda kısaca hangi sistemi tercih etmelisiniz, blog mu yoksa forum mu gibi sorulara kısaca cevap vermeye çalıştık. Bu yazıda ise Blogger'a yavaş yavaş adım atacağız. Blogumuzu oluşturup, daha sonra ilk ayarlara göz atacağız.

Blog Nasıl Oluşturulur?

Blogger'da yeni bir blog oluşturmak için bu adrese tıklıyoruz. Daha sonra Yeni Blog Oluştur'a tıklayınca aşağıdaki ekran geliyor.


Burada dikkat etmeniz gereken şey, adres için doğru kararı vermeniz. Adresi daha sonra değiştirme imkanınız var (Fotoğrafta yanlış yazmışım) ama bütün istatistikleriniz ve ziyaretçileriniz bundan etkilenecektir. Gerekenleri yaptıktan sonra Blog Oluştur! a tıklıyoruz.


Blog yazılara ve düzenlenmeye hazır hale geldi. İsmine tıklayarak Kullanıcı Paneli'ne geçelim.

Temel Ayarlar Nasıl Yapılır?

En altta Ayarlar sekmesinde çeşitli ayar grupları var. Önce Temel Ayarlar'a göz atalım.


Başlık ve Açıklama'yı isteğimize göre değiştirebiliriz. Gizlilik ayarı ise önemli. Bazen bilmeyerek hatalar yapabiliyoruz ve sitemizi arama motoruna kapatıyoruz. Eğer gizlilik istemiyorsak bu ayar açık olmalı.


Yine Temel Ayarlar bölümünde Blog yazarlarını ve okuyucularını düzenleyebiliriz. Yazar ekle'ye tıkladıktan sonra gelen ekranda, eklemek istediğimiz yazarın mail adresini yazıyoruz.


Yazar davet et düğmesine basarak davetiyeyi gönderiyoruz. Blogger'da 2 tür rütbe var. Birincisi yazar, ikincisi ise yönetici. Yazar rütbesi sadece kendi haberlerini düzenleyebiliyor ve ayarları yapamıyor. Rütbe ayarlamasını davetiye onaylandıktan sonra yapabilirsiniz.



Burada ise blogunuzun okuyucularını belirleyebilirsiniz. Eğer herkese açık istemiyorsanız, Yalnızca şu okuyucular ayarını seçmeniz lazım ve davetiyeler göndermeniz gerekir.


Dil ve Biçimlendirme ayar grubunda ise dil ayarları,saat dilimi ve yorumda zamanların gözükmesiyle ilgili ayarlar var. İnceleyip uygulayabilirsiniz.


Bu yazıda göstereceğim son ayar grubu ise Yorumlar. Sitenize yorum seçeneklerini sınırlayabilirsiniz. Tavsiyem tabii ki siteyi tüm görüşlere açık hale getirmeniz. Yorum Denetleme ise yorumların siz onaylamadan yayınlanmasını engelliyor. Yorum Formu İletisi'nde ise yorum bölümünün üstüne uyarılar yazarak ziyaretçini ikaz edebilirsiniz.

İlk Blogger yazımız bu kadar. Yavaş yavaş ilerlemeye çalışacağız. Yazıyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz!


0 yorum:

Yorum Gönder