Web Sitelerle İlgili Temel Terimler

Yorum Yapın

         Web site dünyasına atılmış kişilerin bile anlamını bilmediği terimler vardır. Sitesinde kullandığı bir şeydir, ama ismini bilmez. Bu durumda site açmak isteyenlerin bilmemesi gayet doğal bir durum oluyor. Onlara yardımcı olmak amacıyla yeni yazımın konusu olarak bu terimleri açıklamayı düşündüm. İlk olarak temel 2 terim ile başlamak istedim. Daha sonra bu kavramları detaylı olarak anlatacağım.. İlk terimimiz domain.

1.Domain

domain nedir

        En çok kullandığımız terimlerden biri olan domainin kelime anlamı alan demektir.İnternet dünyasında ise etki alanı olarak geçer.
         
       Aslında her sitenin bir IP'si vardır. Bu IP'lere ulaşmak için bir isim ve uzantı belirlemek gerekmektedir. Buna da domain denir. Bir site adresi yazarken www den sonraki kısım domain adresidir. Örnek olarak fandestek.com bir domaindir.
     
      Domain uzantıları çeşitlilik göstermektedir. .com .net .org gibi uzantılar popüler uzantılardır.Türkçe uzantılar da mevcut, .com.tr gibi. Domain ücretleri yıllık İsimtescil ve İHS gibi Türkçe servislerde 15-17 liradır. Domaini kullanmaya devam etmek isterseniz süresini uzatmanız gerekmektedir. Ayrıca seçim yaparken akılda kalan, kullanışlı isimler seçerseniz avantajlı olacaktır.Domain alma ve Blogger'a domain yönlendirme konularını sonraki yazılarda işlemeye çalışacağım.

2.Hosting

     Diyelim ki domaini aldık,ne yapacağız? Domaini aldıktan sonra da bir işlem yapmanız gerekiyor.Hosting, sitelerinizi barındırdığınız yerdir. Hosting olmadan bir siteyi tamamlayamazsınız. Tabii Blogger gibi sistemler bunun dışında kalıyor. Blogger bizim hostingimiz oluyor. Böylelikle sadece domaini biz alıyoruz. Ama forum yapmak istiyorsak hem domain hem hosting almamız gerekmektedir.

    Hosting firmaları da internet sitelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte arttı. Birçok firma ve birçok fiyat seçeneğiyle kendinize hosting bulabilirsiniz. Tabii bu durumda güven problemli ortaya çıkıyor. Güvenilir, isim yapmış firmalardan alırsanız sorunlar minimum olacaktır.

Hosting ile bağlantılı olan bazı terimleri de açıklamak gerekiyor.Bunlardan biri Bandwidth. Bandwidth, bir nevi internet paketlerindeki kota gibi. 20 gb bandwidth, o ay 20 gb lık kadar kullanım demektir. Yani resim görüntüleme, sayfa yükleme vs. Yeni açılan siteler için bandwidth miktarı sorun teşkil etmez. Sitenin ziyaretçi sayısı arttıkça, ihtiyacınız olan Bandwidth artar.


0 yorum:

Yorum Gönder