Ne Yapacağınıza Karar Verin

5 yorum

Merhabalar!

Bu yazıda fan site açma düşünenler ve siteyi açarken yaşadıkları kararsızlıklara değinmek istiyorum.Bu kararsızlıklar sizi uğraştırır,yorar ve bazen geriye dönmek zordur.Nedir bu ikilemler?

Site açmaya karar verdiniz,ekibinizi oluşturdunuz ve hevesli bir şekilde site açma aşamasına geldiniz.Buraya kadar çok güzel.Fakat bundan sonra vereceğiniz kararlar çok önemli.Kategori ayrımı basit gibi görünse de aslında sitenin yayın hayatını etkileyen bir şey olacaktır.

Forum mu, yoksa Blog mu?


forum vs blog


İçerik açısından forum ve blog kıyaslamasını yapmak önemli.Son dönemde Bloggerların sayısının artmasıyla birlikte blog dünyasına çok büyük bir istek var.Başarılı bloglardan etkilenenler blog dünyasına yöneliyorlar.Blog sayısının çok fazla olması sayesinde bloggerlarla kaynaşarak ziyaretçi bulacaklarını düşünüyorlar.Blogger'ın toz pembe tablosu bu.Ama pembesi gidip tozu kalınca işler karışıyor.

Bir blog ile ilgilenmek maalesef göründüğü gibi değil.Düzenli olarak plan yapmak bunlardan biri.Kaç yazı yazacağım,hangi konulara bu hafta az değindim gibi soruları kendinize sorup; koyduğunuz hedefleri yapmaya çalışmanız sizi rahatlacaktır.Eğer hedef koymazsanız,blog bir çiçek gibi solup gidecektir.Ayrıca "Fan" kategorisi güncel haberlerin önemli olduğu bir kategori.Güncel haberleri ıskalarsanız,hem biraz tedirginlik hissedersiniz hem de ziyaretçi sayısında azalma görülebilir.

Özgün içerik ise bir diğer önemli konu.Birçok blog,kopya içeriklerle başarıya ulaşacağını düşünüyor.Kopyala-yapıştır yazılarla sitelerini dolduruyorlar.Ama bu yazılar ziyaretçinin ilgisini çekmiyor.Ziyaretçi sayınız çok olsa bile bu sizin başarıya ulaştığınız anlamına gelmiyor.

Forumlarda ise biraz durum farklı.Eğer ki bir arkadaş çevreniz varsa bir fan forum açmaya yönelebilirsiniz.Forumlar,arkadaşlık ortamına dayalı sitelerdir.Eğer sitede belli bir ortam varsa,yeni gelen ziyaretçiler ortama katılır ve site gittikçe büyür.İçerik açısından çok zorlanmıyorsunuz.Çünkü genel olarak  özgün içeriğin önemli olmadığı yerler.Siteyi ayakta tutan aktif üyelerin sayısı oluyor.

Forumların problemi ise gittikçe ilginin azalması.Sosyal ağların internete ağırlığını koymasıyla birlikte fanlar artık Twitter,Tumblr gibi sitelerde tanışıp,kaynaşıyorlar.Bu yüzden forumların sayısı gittikçe azalıyor.Bu da yeni site açmak isteyenleri forum fikrinden vazgeçiriyor.

Ne Yapmalıyım?
Size verebileceğim tavsiye kararınızı verip,onu arkasında durmanız olacaktır.Forumlara ilgi azaldı diye düşünüp,forum açacakken blog açarsanız hata olabilir.Blog açmak zor diye foruma yönelirseniz,yine istediğiniz kategoriye yönelmemiş olacaksınız.Önemli olan "Ne yapmak istiyorum?" sorusuna verdiğiniz cevap.Bu soruya cevap verip harekete geçerseniz,istediğiniz kategoride ilerlemiş olursunuz.

5 yorum:

  1. Forum konusunda yanıldığınız yerler var. Ben 3-4 yıldır forum siteleri ile ilgileniyorum ve forum sadece arkadaşlık & çevreye bağlı bir platform değildir. Aksine son zamanlar forumlara olan ilgi arttı. Örneğin bir dizi için forum açtıysanız yapacağınız ilk iş iyi bir İngilizce bilen ekip kurmak ve aynı zamanda Türkçeyi de iyi bilen bir ekip oluşturmaktan başlıyor. Forumları ayakta tutan üye aktifliği olabilir ancak forumları asıl ayakta tutan hitap ettiği kitledir. Forum sabır işidir. Forumu kurarsınız bazen aktiflik için 1 ay beklersin bazen 1 sene. Bu size bağlıdır. Foruma giren ziyaretçi önce görselliğe sonra paylaşılan yayınlanan bilgilere bakar. Hepimiz bir dizi/film/ünlülerin hayranlarıyız ve en doğru ve en çabuk haberleri ilk biz öğrenmek isteriz. Forumlara burada daha çok iş düşer. Ne kadar çok emek o kadar çok karşılıktır. Forum sitesi açarken de belli başlı önemli kriterler vardır. Hangi forum sistemini kuracağınız önemlidir. Mybb forumlar en çok rağbet gören sistemdir. Temaları çok çeşitlidir. Mybb ile görselliğinizi öne çıkarırken smf ile yaratıcılığınızın sınırlarını zorlarsınız. İşi özü forum kuracaksanız kitleyi iyi ayarlamaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Yorumunuzla beraber tekrar düşününce yaptığım gözlemin dar olduğunu düşündüm. Benim yaptığım gözlem - eğer biliyorsanız - Yetkinforum'daki forumlardan hareketle oldu. Bir de Selena Gomez, Demi Lovato, Miley Cyrus gibi ünlüleri düşündüm. Tabii ki verdiğiniz tavsiyeler doğru. Bunların dışında forumların en büyük problemi kopyala/yapıştır içeriğin daha fazla olması. Dizi forumlarından bildiğim birkaç tane var ama siz de güzel örnekler verirseniz hem site tanıtımı yapabiliriz,hem de röportajlar yapabiliriz.

      Sil
  2. Forumlarda kopyala/yapıştır içeriği ünlüler ve magazin kategorisi altında oluyor. Normalde ben 2010 yılından beri Vampir Günlükleri Türkiye forumu ile ilgileniyorum. Forumumuzda çok çeşitlilik oldu. Dizi sitesi yönetmek zordur. Çünkü hepimiz yabancı kaynaklardan haberler toplayıp çeviriyoruz ve videolara altyazı ekliyoruz. Kurduğum ekip ne kadar kaliteli olursa o kadar çok üye geliyor. Şuan sosyal ağlarda bizim çevirilerimizin, altyazılı röportajlarımızın olması tek elden en hızlı ve en doğru haberleri hayranlarımıza iletmek ve Türkiye'nin ilk ve tek hayran sitesi ve forumu olmamızdır.
    Web Site: http://www.vampirgunlukleri.net/
    Forum: http://www.vampirgunlukleri.net/forum/

    YanıtlaSil
  3. Sitenizi kısaca inceledim, çok emek vermişsiniz. Hem site hem forum kolay değildir. Ayrıca E-Dergi projeniz de çok güzel. Online dergi yapan fan sitelerini desteklemek lazım. Sizi röportaj listeme aldım,bir gün röportaj yapmak isterim.

    YanıtlaSil
  4. Evet çok emek verdik ve forumumuz 2009-2013 yılları arasında vampirgunlukleri.com 2013-2014'tede vampirgunlukleri.net olarak yayına devam ediyor. Bazı aksaklıklar yaşadık ama hala ayaktayız. Ve ilk kez profesyonel anlamda sanal dergi çıkaracağız. Elbette neden olmasın.

    YanıtlaSil