Site Değil Marka: En Son Neler Oldu Röportajı

2 yorum
esno


Merhabalar!
Açıkçası fandestek.com ile yeteri kadar ilgilenemediğimi düşünüyorum. Bunda vakit bulamamam etkili oluyor. Bahane değil tabii ki ama yine de sizden özür dilerim.

Paylaşımlara bir röportaj ile devam etmek istedim. Röportaj seçimim Magazin kategorisinde büyük bir sayfadan yana oldu. En Son Neler Oldu, markalaşan bir magazin sitesi. Yabancı ünlüler hakkında güncel ve güvenilir kaynaklardan birisi. Sitenin yöneticilerinden Büşra ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Teknik konulardan ziyade sayfayı yakından tanıtan bir röportaj oldu. Röportaj için tekrar teşekkür ediyorum.

Ayrıca ESNO, Demi Lovato konserinde bir kişiye bilet hediye ediyor. Çekilişe katılmak isterseniz tıklayın

1-  Merhaba Büşra! Öncelikle röportajı kabul ettiğin için teşekkürler. En Son Neler Oldu’nun kuruluş hikayesini anlatır mısın? Kısa kısa kuruluşundan itibaren her yıl hangi gelişmeler olduğundan bahsedebilir misin?

“Merhaba, röportaj için ben teşekkür ederim. 2011 yılının yazında Meltem'le beraber hem vakit geçirmek hem de eğlenmek amaçlı bir sayfa kurmak istiyorduk. Daha önce bir magazin sayfası açmıştık ama sonra araya okul falan girince bırakmıştık. Yine magazin sayfası kurmaya karar verdik. Yaz bitince tekrar bırakırız diyorduk... O yaz hiç beklemediğimiz şekilde sayfa gelişti ve her geçen gün daha da büyümeye başladı. Takipçilerimiz arttıkça sayfayı bırakamadık. Haber eklenmeyince üyelerden hemen haber istekleri geliyordu. Biz de devam ettirmeye karar verdik.
ESNO'nun ilk zamanlarında takipçilerimizin yaş ortalamalarının biraz düşük olduğunu söylemeliyim. Her yıl bunu daha da büyütmeye ve her kitleye hitap etmeye çalışıyoruz. Sanırım bu konuda biraz yol kat ettik.”

2-   “En Son Neler Oldu?” ismi bir magazin sitesi için cuk oturmuş desek yanlış olmaz. Tebrik ediyorum isimde emeği geçenleri. İsmin fikir sahibi kimdir?

“Teşekkür ederiz, aslında ismi Meltem'e borçluyuz. Fikir sahibi kendisidir.”

3- Ünlüler hakkındaki  gündem sürekli değiştiği için ve haber sayısı çok fazla olduğu için sürekli güncellenen bir site oluşturmak kolay değil. Bu açıdan ekibiniz çalışkan olmalı ki altından kalkıyorsunuz. Ekibinizden biraz bahsedebilir misin? Ayrıca blog yazarlığı zor ve meşakatli bir şey, bu tarz bir blogda yazar bulmak zor. Yazar bulurken zorluk yaşıyor musunuz?

“Sitede çok fazla kişinin emeği geçti. Çok fazla yazar değişikliği oldu. Sadece Meltem'le beraber olsaydık bunun altından kesinlikle kalkamazdık. Şuan 3 kişilik ekipten oluşuyoruz yine de sayfaya çok fazla yetişemediğimizi düşünüyoruz. Yazar bulmak gerçekten çok zor. Ne zaman yazar alımı yapsak yüzlerde mesaj geliyor ve hepsiyle de ayrı ayrı konuşmak zorunda kalıyoruz. Kriterlerimize tamamen uygun birini bulduğumuzda da kaçırmak istemiyoruz.”

4- Şu anda yaz tatilindeyiz ve vaktimiz çok, fakat okul ve sınav döneminde gündemi takip etmek zorlaşıyor. Sizi en fazla zorlaşan şey, okul dönemi haber yapmak mı? O dönemde aktifliği nasıl sağlıyorsunuz?

“Kış dönemlerinde genelde biraz daha kalabalık ekip oluyoruz ki ne kadar kalabalık oluruyorsak o kadar daha rahat ve iyi oluyor. Yetiştirememe gibi bir durumumuz söz konusu olmuyor. Okul zamanı hem siteyle uğraşmak hem de derslere ağırlık vermek tabii ki zor. Okul dönemi çoğu zaman siteyle ilgilenemiyoruz bile ama birimizden biri mutlaka boş oluyor. Genelleme yaparsak herkes günün çoğu bölümünü bilgisayar başında geçiriyor. Bu kesinlikle yaz-kış fark etmiyor. Haber eklemek için de çoğu zaman vakit bulabiliyoruz. Günde 1 saat bile yeterli oluyor birkaç haber eklemek için.”

5- Her internet sitesinin ağır basan bir yönü oluyor. Kimisi tasarımla ön plana çıkarken, kimisi de içeriğinin kalitesiyle ön plana çıkar. Sence ESNO’nun en ağır basan ve takipçilerin en çok sevdiği yönü nedir?

“Biz takipçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ve her zaman doğru haberleri yapıyoruz. Haberlerde emin olmadığımız kısımlarda bile haberde bunu belirtiyoruz. Takipçilerimiz bize bu konuda güveniyorlar. Elimizden geldiğince profesyonel davranıyoruz.”

6- Önceleri Blogger’da yayın yaparken, daha sonra Wordpress’e geçmişsiniz. Wordpress’e geçiş sebebiniz muhtemelen daha iyi imkanlarla yayın yapmaktı. Wordpress’in avantajlarını kullanabildiniz mi? Sizce Blogger’ın hangi yönleri daha avantajlı?

“Blogger'ın avantajları hosting derdi olmaması, Google'ın daha çabuk index atması.Wordpress'in ise en büyük avantajı eklentileridir sosyal ağlara entegrasyonu daha iyi kaliteli görünüm ve hızlı tasarımıdır wordpress'i seçmemizdeki amaç aslında blogspot.com adresinden domaine geçip marka olmaktır. Ayrıca yeni projemiz sanalsozluk.net'de çok yakında hizmete geçecek.”




7-  Üyelerden sık sık istek mesajları geliyordur. Ask.fm hesabınızın ve Facebook sayfanızın mesajlarla dolu olduğunu düşünüyorum. Bu istekleri yerine getirmek sizi zorluyor mu? Hem siteyi ve sayfayı güncellemek, hem de istek yapmak temponuzu etkiliyordur.

“Tabii ki etkiliyor. Günde tahmin edemeyeceğiniz kadar soru ve istek geliyor. Ama elimizden geldiğince gün içerisinde tüm soruları cevaplayıp istekleri yapmaya çalışıyoruz. Bazen gözden kaçırdığımız şeyler oluyor, bunun için de bizi mazur görün lütfen. :)”

8- Yabancı ünlüler üzerine bir magazin sitesiniz, 250.000 den büyük bir Facebook sayfanız var. Bu da hayran kitlenizin içinde Bollywood, Korehayranlarının da bulunması demek. Onlardan gelen istek mesajlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Onlara yönelik paylaşımlar yapıyor musunuz?

“Çok sık değil ama onlarla ilgili paylaşımlar da yapıyoruz elimizden geldiğince. Biz daha çok Hollywood magazinini göz önünde bulunduruyoruz. Bazen Türk magazinden bile bir şeyler paylaşıyoruz.

Bollywood sevmeyen birileri olabilir ama bunu hiç dile getirenleri görmedim. Sitemizde Bollywood'a da çok yer veriyoruz ama aynı şeyi Kore için söyleyemeyeceğim. Ciddi anlamda aşırı Koreli hayranlar da var aşırı nefret edenler de var. İster istemez ikilemde kalıyoruz ve paylaşım yapamıyoruz. Bir ara sitemizde Kore konulu film ve müziklere yer veriyorduk ama son zamanlarda bunu yapmadığımızın farkındayız. Aslında nedeni bu. Koreyle ilgilenen yöneticimiz de olmadığından ve kaynaklarımızda onlarla ilgili haberler yapılmadığından yer veremiyoruz.”

9- Facebook sayfanız dışında Ask.fm ve Twitter hesabınız var. Gözlemlediğim kadarıyla magazin sayfaları Twitter’a pek vakit ayıramıyor. Bu takipçileriniz açısından bir dezavantaja neden oluyor mu? Ayrıca diğer sosyal ağlarda hesap açmayı düşünüyor musunuz?

“Sosyal hesap olarak Twitter ve Ask.fm yeterli diye düşünüyorum. Fazlası abartı olurdu zaten. Twitter'da iletişim halinde olduğumuz üyelerimiz var. Çok sık değil belki ama oradan da soru ve istek geliyor, biz de her soru ve isteği yanıtlamaya çalışıyoruz. Twitter'ın dezavantajı şöyle olabilir, haberleri Facebook'a ekliyoruz ve otomatik olarak Twitter'a geçmesi ve haberi çoğunlukla bağlantıya tıklayıp okumak yerine önce Facebook sonra siteye geçme durumu oluyor. Bu biraz sinir bozucu bence. Eğer üyelerin bu konuda şikayetleri varsa kesinlikle haklılar ama Twitter'ın avantajı da var. Facebook'ta eklenen haberler bazı üyelerde görünmüyor olabiliyor ama Twitter'da böyle bir şey söz konusu olmuyor.”

10- Önce kitap çekilişleri ve son olarak Demi Lovato konser bileti çekilişi. Bunu düşündüğünüz için sizi kutluyorum. Çekiliş için sponsorlara nasıl ulaşıyorsunuz ? Merak eden okuyucular için, çekilişleriniz devam edecek mi?

“Daha önce de hayran t-shirtleri hediye etmiştik. Kitap sevgisini herkese aşılayabilmek için sitede kitaplara elimizden geldiğince çok yer veriyoruz. Demi'nin Türkiye'ye geleceği ihtimali olduğunda ekip üyeleriyle ilk konuşmamız konsere gidemeyen ama gitmeyi çok isteyen bir Lovatic'in hayalini gerçekleştimek istememiz oldu. Umuyorum ki yarışma sonunda gerçekten hak eden birisi kazanacaktır... Sponsorlara gelince, buna teknolojinin muhteşem faydaları diyebilirim. Artık internet üzerinden her şeye hatta herkese ulaşmak çok kolay. Sponsorlarla e-posta yoluyla konuşuyoruz ve şuana kadar hiç olumsuz cevap veren olmadı. Bize katkı sağlayan tüm sponsorlara da teşekkür ederiz. Ve tabii ki site var olduğu sürece üyelerimize hediye dağıtmaya devam edeceğiz.”

11- ESNO gittikçe büyüyor ve gelişmeye devam ediyor. Siteyle ilgili geleceğe dair hedefleriniz var mı?

“Hedefimiz olduğumuzdan daha iyi olabilmek. ESNO'daki tüm takipçilerimize sonsuz teşekkür ederiz, çok büyük destekleri oldu hepsinin.”

12- Sizden etkilenip blog açmak isteyenlere ne tavsiyeler verirsiniz? Şu anda fazla yazı olmasa da Fandestek.com’u tavsiye eder misiniz :P ?

“Blog açıp sabırsızlanarak bir an önce büyümesini istedikleri için bize mesaj atan çok kişi oldu. Bu tarz şeylerin kesinlikle zaman gerektirdiğini düşünüyorum. Yani her şey zamanla olur, zamanla gelişir. Blog açmak isteyenlere zamanı göz önünde bulundurmalarını ve her konuda özgün olmalarını tavsiye ederim. Özgünlük büyük başarılar getirir, buna inanıyorum... Son olarak  Fandestek.com'u herkese tavsiye ederim tabii ki. Gelişmekte olan harika bir sitesiniz. Ve daha da büyüyeceğinize eminim. :)”

13- Röportaj için hepinize teşekkürler!

“Asıl bize bu konuda yer verdiğinizi için biz çok teşekkür ederiz.”

Röportaj hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum. En Son Neler Oldu'yu biraz daha yakından tanımış olduk. Ayrıca yazıyı okuyanlara bir önerim var. Aşağıdaki sayfayı yeni açtım. Ünlülerin doğum günlerini paylaşacağımız sayfaya desteklerinizi bekliyoruz.


2 yorum:

  1. Büşra ve Meltem'i başarılarından dolayı tebrik ederim ve güvenilir bir biçimde haberleri paylaştıkları için de teşekkür ederim. Fan Destek de profesyonel ve başarılı bir sayfa olacak gibi,ben de kısa zamanda büyüyeceğinize inanıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler iyi dilekleriniz için, yeteri kadar ilgilenemiyorum ama yine de güzel röportajlarla ziyaretçilere iyi içerik sunmaya çalıştım.

      Sil