Kore Günlüklerim Röportajı

1 yorum

Kore fanları Türkiye'de gittikçe artıyor. Blog ve fan sayfalarının sayısı da gayet fazla. Böyle olduğu için bir Kore bloguyla röportaj yapmak istedim. Seçimim Kore Günlüklerim'den yana oldu. Sawako beni kırmadı, hem kendim için hem de ziyaretçilerim için güzel bir röportaj ortaya çıktı.

Kore Günlüklerim, Kore dizileri ve sineması üzerine yazılar olan bir blog. Sawako Kuronuma, arkadaşı Misaki ile beraber başladığı blog serüveninde 1.yılını doldurmuş. Dizi ve filmler dışında Asya kültürü, yemekleri ve makyaj gibi konulara da değiniyor. Siteye girdiğinizde renkli bir tasarım sizi karşılıyor.

kore günlüklerim röportaj


1- Merhaba Sawako! Kore Günlüklerim 1.yılını geçtiğimiz günlerde doldurdu. Blog yazmaya nasıl başladığını bize anlatır mısın? Yazarken neleri tecrübe ettin? 

 Merhabalar… :) Uzun zamandır Kore dizileri izlememe rağmen, blog açma gibi bir düşüncem yoktu. Sonra bir anda, hiç mevzusu geçmediği halde çocukluk arkadaşım Misaki’ye blog açmayı önerdim ve blogu açtık :) Daha sonra, Misaki hem istekli olmadığı hem de meşgul olduğu için konuşup anlaştık ve blogu kişiselleştirdim.  
Blogu açtıktan sonra Kore fanlarının,çok olduğunu fark ettim. Açıkçası bu kadar çok fan olmasını beklemiyordum ama bir o kadar da antisi olduğunu gördüm… Genel olarak insanların akıllarında Kore fanları, "oppaa" diye etrafta bağırarak her gördüğü çekik gözlüye hayran tuhaf kızlar… 

 Sawako’dan serzenişler; 

Ama lütfen bütün fanları birbirleriyle kıyaslamayın! Kendi adıma konuşayım siz nasıl Amerikan dizileri izliyorsanız, ben de Kore dizileri izliyorum.. Siz nasıl Amerikalı ya da İngiliz bir ünlüyü görünüş olarak beğeniyorsanız ben de Koreli herhangi bir ünlüyü beğenebiliyorum,  hepsi bu kadar… Bunda abest olan herhangi bir durum yok :)

 2- Kore Günlüklerim'de daha çok film ve diziler üzerine yazılar yazıyorsun. Kpop üzerine yazmayı da düşündün mü? K-pop şarkıcı ve gruplarından kimleri seversin? 

 Diziler ve filmlerle tanışıklığım Kpop dan önceydi, açıkçası Kpop üzerine pek bilgimin olduğunu söyleyemem. Araştırıp Kpop yıldızları hakkında yazılar yazmayı düşünmüştüm ama ziyaretçilerin bunu birçok sitede bulabileceği için vazgeçtim. Belki biraz farklılık yaratacak bir düşünce bulursam neden olmasın? :)

 Genel olarak, müziğini ve enerjilerini beğendiğim grupları dinliyorum.Bunlar;
 *Super Junior 
*Bigbang 
*SS501
 *T-ara 

-Arada farklı gruplar da dinlerim ama ağırlıklı olarak yukarıdaki grupları tercih ederim.- 

 3- Kore fanları Türkiye'de oldukça fazla. Bu ilgi, blog kalitelerine ve ziyaretçi sayılarına yansıyor mu? Kore bloglarındaki genel durum sence nasıl? 

Doğru, Kore fanları, Türkiye’de fazla ama bir o kadar da Kore blogu bulunmakta…Her dizi izleyen bir hevesle blog açmaya karar veriyor ve genellikle ertesi gün vazgeçiyor. Çoğu, hemen bir şeyleri elde etmeyi istiyor ve çok azı bunda başarılı oluyor. Eğer açılan blog diğerlerinden bir şekilde farklıysa ya da bir şekilde ilgi çekiyorsa başarılı olabiliyor. Yani diyeceğim şu ki beğenmediğim blogların yanında beğendiğim birçok blog da var. 

 4- Blogger, sık sık Wordpress ile kıyaslanıyor ve iki sistem arasında geçişler yaşanıyor. Senin de Wordpress'e geçmeyi düşündüğün zamanlar oldu mu? Blogger'ın avantaj ve dezavantajlarından bahsedebilir misin? 

 Açıkçası Wordpress hiç kullanmadım, pek de bilgim olduğu söylenemez ama bildiğim kadarıyla blogger daha çok ilgi çekiyor ya da benim ilgimi blogger çekti :) Gadgetleri ve eklentileriyle blogger bende açık ara önde… 

 5- Birkaç ay önce bir yazında, yardım ettiğin kişilerin durumu suistimal ettiklerini anlatmıştın. Tasarımının çalındığından da bahsediyordun hatırladığım kadarıyla. Bloggerlar neden içerik ve tasarım çalmaya yöneliyor? Bu tarz olayları nasıl önleyebiliriz?

 İnsanlar bir şeye kolay ulaşmayı seviyorlar, zoru sevmiyorlar! Çünkü üretmek zor, kopyalamak kolay…Blogda içerik çalınmasını engellemek için, sağ tuş engelleme kodları kullanabilirsiniz ama bu maalesef tasarımın çalınmasına engel değil! Zira Paintle şablonumun resmini çekip komik şekilde bloguna ekleyen biri olmuştu, temayı almakla kalmayıp blog adresimi de araya – koyarak kullanmıştı. Uyarılınca kaldırıp düzeltti ama kaldırmayabilirdi de…Anlayacağınız engellemenin pek yolu yok… 

 6- Şablonlar ve tasarım hakkında bilgilisin. Bu ay içinde bir şablon çekilişi de yapmışsın. Tasarım konusunda bilgisini arttırmak isteyenlere neler önerirsin? 

 Bilgisayar bilgim olmasına karşın tasarım hakkında hiçbir bilgim yoktu. Zamanla bir şeyler öğrenmeye başladım ki hala tam anlamıyla öğrenmiş sayılmam… Tasarım bilgimin bu halini alması benim bir yılımı aldı, en basit gadgetlerle bile günlerce uğraştığım oldu. Eğer kendi şablonunuzu tasarlamaya çalışacaksanız ki bu hiç kolay olmayacaktır, bol bol araştırma yapın, farklı olun ama unutmayın herkes kendi şablon tasarımını yapmak zorunda değil, çok güzel ücretsiz hazır şablonlar da var :)



 7- Blogunda Google reklamları var ve Bumerang reklamları olduğunu gördüm. Google Adsense'den memnun musun? Bumerang'ın Google reklamlarına iyi bir alternatif olduğunu düşünüyor musun? 

 Öncelikle Google Adsense’den memnunum,  tek kötü yanı kazanacağınız miktar sabit olmuyor,  reklama tıklanma sayısıyla değişiyor. Birgün 0,25 TL kazanırken ertesi gün 5 TL ya da daha fazla kazanabiliyorsunuz. Sanırım bu da Türkiye’de sitelerde yayınlanan reklamların virüs olduğu düşüncesiyle paralel :) 

 Bumerang reklamlarından da oldukça memnunum, basit bir şekilde reklamı yayınlayıp kazanç sağlayabiliyorsunuz. Bumerang ve Adsense’ in en büyük farkı; Google Adsense, günlük kazanç sağlıyor, az ya da çok… Bumerang’da ise; teklif size geldiği ve siz reklamı yayınladığınızda belirtilen kazancı almaya hak kazanıyorsunuz ama sonuç olarak ikisi de kazançlı :) 

 8- Blog yapımı konusunda yeni olanlara genel olarak neler önerebilirsin? 

 *Öncelikle ne üzerine yazmak istediğinize karar verin ve açacağınız blog adresini iyi düşünün; akılda kalıcılığı fazla olan ama uzun olmayan bir adres olmalı… 

 *Blogunuz dikkat çekmeli! Sadece tasarımıyla değil, içeriğiyle de…Çok basit tasarımlara sahip olup içeriğinin etkisiyle fazlaca izleyicisi olan, tutulan bloglar var. 

 *Başka bloglara yorum yapın ve onlarla tanışın. Ama lütfen bu yorumlar şu şekilde olmasın; 

 “Blogunu takip ettim bana da beklerim…” 

“Aaaa bu dizi çok güzel! Bu da benim blogum …blogspot.com” 

 Çünkü bu tür yorumlar samimi değildir ve çok geçmeden yorumlar kısmındaki spamda yerini alır. Bu size herhangi bir artı sağlamaz, o blogger sizi takip etse bile blogunuza göz attığı meçhuldur. 

 *Kopya içerik kullanmayın. Hem internet dünyasında hırsız damgasını yersiniz hem de kopyaladığınız yazı daha önce Google'da yer aldığından Google bunun farkına varır ve sıralamanız düşer. Ayrıca Adsense başvurunuz reddedilir! 

 “Araştırın ve uğraşın! Eğer blog konusunda başarılı olmak istiyorsanız, bolca araştırma yapıp istekleriniz doğrultusunda uğraşmanız gerekecektir.Lütfen blog açar açmaz, yer etmiş bloggerlara:

 “Blogumu yeni açtım, sayfanda blogumun reklamını yapar mısın?”
 “Bana da blog açar mısın?” 
 “Blogunda şunu,bunu nasıl yaptın?” 

 Bunlar gibi mailler atmayın. Çünkü hiçbir blogger durup dururken sayfasında başka bir sayfanın hem de hiç tanımadığı biri için reklam yapmaz ve istemediği blog sırlarını paylaşmaz.

 *Blogunuzda izleyiciler, etiketler, blog arşivi gibi gadgetleri ekleyin …İzleyici gadgeti blogunuza sürekli okurları çekecek; etiketler, blog arşivi gibi eklentiler, yazılan içeriğe daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır.

 *Özgün olun ve içinizden geldiği gibi yazın! Unutmayın açtığınız blog sizin dünyanız ve kimseye benzemek zorunda değilsiniz, samimi yazılarınız ziyaretçilerinizin dikkatini daha çok çekecek ve size artı sağlayacaktır.

 *İlk başlarda günlük yayınlar yapmaya özen gösterin ama lütfen bu yayınlar facebook gönderisi şeklinde olmasın! Kimse sizin hangi resmi ya da bir iki cümlelik hangi sözü sevdiğinizi merak etmez.

 *Sosyalleşin! Twitter, facebook gibi sitelerde blogunuza özel hesaplar açın. Böylece yeni kitlelere ulaşabilirsiniz. 

 *Son olarak; sabırlı olun! Blogunuzu açar açmaz, kimse blogunuzu fark etmeyecek, blogunuza üye olmayacak ve blogunuza yorum yapmayacaktır! Fark edilmeniz uzunca bir zaman dilimini alabilir ama eğer blog konusunda kararlıysanız sabredip uğraşmanız gerekmektedir. 

 9-Blogunun header kısmında "Kore'ye gitmeyi düşünen fakat mutfağa gidip de su almaya üşenen Asya Sever" yazıyor. Umarım bir gün Kore'ye gitme fırsatı bulursun ^^ 

 Umarım…Gerçekten görmeyi ve gezmeyi istediğim bir ülke, Kore… :)

1 yorum: