Özgün İçerik vs Kopya İçerik

Yorum Yapın

Web sitelerinin az olduğu ve blogculuğun gelişmediği dönemlerde, içerik üretmek ve hit kazanmak çok kolaydı. 5-6 yıl önce açtığım bir film izleme blogunda, kopyala yapıştır içerikle günlük 1000 ziyaretçiye rahatlıkla ulaşmıştım. Hatta para kazanmak da kolaydı. Ama bugün işler değişti. Ziyaretçi ve arama motorları artık özgün içeriğe önem veriyor. Birbirinin kopyası binlerce site halen var, ama içeriğe önem veren siteler artık çok önde. İçeriği tamamen orijinal olan bir sitenin sırtı kolay kolay yere gelmiyor.

blog içerik oluşturma

Ancak içeriğiniz orijinal olsa bile bu yeterli olmuyor. Diğer siteler sizden haberlerini izinsiz alabiliyorlar. Bununla ilgili Google'ın şikayet kanalları var ama ne kadar etkili bilmiyorum. İnternet'te özgün içeriği koruyacak yasalar yok. Bazı sitelere girdiğinizde görmüşsünüzdür: Blogumdaki yazıların izin almadan kullanılması ve yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na aykırıdır.Kanunen suçtur! Bu suçun işlenmesi halinde yasal işlem başlatılacaktır, şeklinde uyarıları. Bu uyarıların kopyalayan kişileri caydırabildiğine inanmıyorum. Zaten yasalarımızda İnternet siteleriyle ilgili bir madde yok. Birçok blogger bundan şikayetçi ve önlem almak istiyor. Ama önlemler de bir yere kadar. Örnek olarak Kore Günlüklerim'in isyanını okuyabilirsiniz. Sitesine sağ tık engeli koyarak önlemeye çalışmış.

Durum büyük ve marka sitelere de yansıyor. Acunn.com gibi büyük siteler bile, kopyala yapıştır ile haberlerini yayınlıyorlar. Bu konu benim kafamı kurcalıyor. Neden büyük siteler bile özgün içeriği tercih etmiyorlar? Kolaya kaçmak onları mutlu mu ediyor? Bence içerik böyle oluşturulmamalı.

Blogumun İçeriğini Oluştururken Neler Yapmalıyım?

  • "İçerik kraldır" sloganıyla hareket edip, ziyaretçilerinize faydalı içerikler sunmaya çalışın. Unutmayın, sadece sitenin ziyaretçisine hitap etmiyorsunuz. Arama motorlarından da sitenize ulaşanlar olacak.
  • Kopyala-yapıştır ile içerik oluşturmamaya gayret edin. Bu size ilk etapta kolaylık sağlayacaktır, ama daha sonra özgün içeriğiniz olmadığı için pişman olabilirsiniz.
  • Eğer çok beğendiğiniz bir haber varsa, bunu site sahibinin izniyle yayınlayın. 
  • "Kopyala-yapıştır yazmazsam vaktim yetmez. Nasıl yapacağım?" derseniz, yazılarınız için planlar oluşturun. Cumartesi günü 2 yazı yazacağım gibi. Düzenli hareket ederseniz, yazmaya vakit bulacaksınız.
  • İçeriğinizi kopyalayan siteler varsa, sahibine iletin. Sonuç olarak emek verdiniz, peşini bırakmayın.


0 yorum:

Yorum Gönder